transparent-1980x105.png

Дни на музиката в Балабановата къща – свежо присъствие в културния афиш на Пловдив

13.09.2018, БНР, програма Хоризонт
Интервю на Ирена Гъделева с Мила Павлова - артистичен директор на фестивала

Звездното присъствие е вече традиция в "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив – няма да е изключение и предстоящото есенно издание на деветия поред фестивал. Артистичният директор Мила Павлова е привлякла изпълнители от България и Европа, които да сътворят пъстър калейдоскоп от интересни концерти в различни стилове.

Интервю с Мила Павлова - артистичен директор на фестивалаСред акцентите тази есен са гостуващите квартети "Паганини" от Италия и "Вектор" от Швейцария - единият съставен от оркестранти в Миланската Скала, а другият - в оркестър "Тонхале" - Цюрих. И в двата състава има и българско присъствие. За първи път фестивалната публика ще присъства на "Кабаре в Балабановата къща" - спектакъл на вокалната формация Bella Voce. След няколко различни превъплъщения на пловдивска сцена за първи път там солов рецитал ще изнесе изключителната пианистка Пламена Мангова, ще гостуват и блестящите български цигуларки с международна кариера Мила Георгиева и Лия Петрова. В станалите традиционни концерти с фолклорна насока този път гости на фестивала ще бъдат прочутите и атрактивни Бистришки баби.

Особено важно място в "Дните на музиката в Балабановата къща" тази есен има 110-годишнината от рождението на композитора Марин Големинов – колоритната му музика ще звучи точно на рождения му ден – 28 септември, изпълнена от струнен квартет "Големинов", духов квинтет "Пилекадоне", певицата Евгения Ралчева, пианистката Мария-Десислава Стойчева и Академичния народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев.

Фестивалът ще отбележи с концерт и 70-годишнината на проф. Ангел Станков – обичаният от публиката цигулар ще се представи в ансамбъл със своите колеги професори в Националната музикална академия Ростислав Йовчев, Анатоли Кръстев и Ясен Теодосиев.

За програмата на есенното издание на Деветия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" и за предвидените майсторски класове разказа артистичният директор Мила Павлова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

Чуйте в звуковия файл в сайта на БНР.

©2024 MusicArtissimo Foundation. All Rights Reserved! Web Agency - Kaya Pro Ltd.

Търси