transparent-1980x105.png

Фойерверк от млади таланти в „Дни на музиката в Балабановата къща”

Избраници на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова ще триумфират на сцената на Балабановата къща

Истински фойерверк от млади таланти предстои в рамките на три концерта в „Дни на музиката в Балабановата къща” от 2 до 4 юни. Част от участниците  вече са утвърдили имената си по световните сцени, на други тепърва предстои звездна кариера. Едно е обединяващото – самородният талант, отгледан и шлифован от прекрасни преподаватели, съчетан с младежки ентусиазъм и сценичен чар!

На 2 юни, от 18.30 ч. на подиума в Балабановата къща ще изнесе рецитал талантливата пианистка - абитуриентка от НУМТИ „Добрин Петков” Ивелина Кръстева. Нейните успехи през изминалите години я поставят редом с вече изявени музиканти - тя е носител на награди от конкурси в Австрия, Румъния, Турция, Сърбия, България. Неин преподавател е Елена Велчева, а от есента на 2017 Ивелина ще продължи музикалното си образование в The Guildhall School of Music and Drama в Лондон, където е приета с пълна стипендия.

За рецитала си на 2 юни Ивелина Кръстева е привлякла като партньори Радостина Стоянова – цигулка и  Йордан Вичев – виолончело. Триото, основано през 2015, под ръководството на Детелина Маринкева, завоюва Първа награда на Международния конкурс за музика в Белград, Сърбия /2016/.
    
От 2017 г. прочутата оперна певица, камерзенгерин Красимира Стоянова, чието име краси афиша на най-престижните оперни и концертни зали в света, инициира поредица от концерти в „Дни на музиката в Балабановата къща”, за които тя ще подбира и подготвя талантливи млади певци. Първите избраници в концертната серия са Салина Александрова – мецосопран, и Божидар Божкилов – бас, които ще се изявят на сцената на Балабановата къща на 3 юни от 18.30 ч.

Салина Александрова завършва Университета за музика и сценично изкуство (MDW) във Виена. Именно в австрийската столица се запознава и работи с примата Красимира Стоянова. През 2014 г. участва във Великденския музикален фестивал в Баден-Баден в постановката на „Манон Леско” с Берлинския филхармоничен оркестър, под ръководството на Сър Саймън Ратъл и Сър Ричард Еър. А през 2015 и 2016 г. е включена в продукцията на Анна Нетребко „Снежната кралица” в двореца „Естерхази”, Австрия. Концертира активно със световноизвестния „Orquesta de Guitarras de Barcelona”, под ръководството на основоположника му Сержи Висенте.

Божидар Божкилов на 19-годишна възраст дебютира в „Севилският бръснар” от Джовани Паизиело, като Дон Базилио и Нотариуса, на оперните сцени в Л`Акуила и Сулмона, Италия. И това е само началото на успешните му дебюти в „Травиата” и „Мадам Бътерфлай” във Флоренция и други градове на Тоскана; „Джани Скики” в Националната опера на Лотарингия в Нанси; „Евгений Онегин” в Софийската опера и балет и др. Носител е на множество престижни награди от международните певчески конкурси „Мария Каниля” – Сулмона; O.M.E.G.A – Флоренция; „Измаеле Волтолини” – Бусколдо, Мантуа; „Йоле де Мария” – Сицилия; „Cantando l`opera” – Неапол; „Спацио музика” – Орвието /Италия/; „Люба Велич” – Виена /Австрия/, „Николай Римски –  Корсаков” /Русия/ и др.

Клавирният съпровод на двамата певци, отново със съдействието на Красимира Стоянова, е поверен на българската пианистка Вяра Шуперлиева – преподавател във вокалния факултет на Университета „Моцартеум” в Залцбург, Австрия.

На 4 юни от 18.30 ч. младежкият барок ще срещне младежкия рок в ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ на Римския стадион. За пета поредна година Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” организира ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ – едно от знаковите и много обичани събития във форума!

В неделя откритата сцена на Римския стадион, прославил се като един от най-посещаваните туристически обекти, отново ще бъде огласена от Големия детски концерт, наречен  „Младежкият барок среща младежкия рок”. В него ще участват  талантливият младежки оркестър на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент доц. д-р Пламен Първанов, хорът на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент Николета Енева и атрактивните рок групи Red Trigger, Noisy bastards и Blood Rush - носители на Първа награда от телевизионния формат „Голямото рок междучасие”! Младите класически музиканти от Пловдивското музикално училище ще изпълнят един от шедьоврите на бароковата музика – „Магнификат” от Антонио Вивалди, а младите рокаджии ще наелектризират публиката с авторски песни и легендарни рок парчета.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата и др.

Вижте статията в Капана

©2024 MusicArtissimo Foundation. All Rights Reserved! Web Agency - Kaya Pro Ltd.

Търси